Masal ve Hikaye anlatıcılığı, binlerce yıllık bir tecrübenin yoğurduğu en eski eğitsel modelleme sistemlerinden biridir.
Masal aracılığı ile çocuk ve yetişkinlerin; kendilerini, duygularını ve ihtiyaçlarını ifade etmelerine yoğunlaşan metoda “Masal Terapisi” denir.
Masal terapisi, bireylerin bilişsel ve sosyal becerilerini, duygu ve düşüncelerini ortaya koymalarını amaçlar.
Masal Terapi eğitimi; bireyler ve çocuklar için teropotik bir yöntemdir. Ve bu yöntem, bilişsel ve deneysel yöntemlerle zenginleştirilmiştir.
Masallara herkes aşinadır. Herkes, aslında çocukluğundan beri kurulu bir hikâyenin içinde yaşamaktadır. Çocuklar, çok küçük yaşlardan itibaren masallar aracılığıyla yaşadıklarını anlamlandırmaya, iyi ve kötü gibi değer yargılarının farkına varmaya başlarlar. Tüm çocuklar kendi kurdukları hikayeler aracılığıyla oluşturdukları karakterlere bir ya da daha fazla özellik eklerler. Özellikle küçük çocukların, olmayan bir şeyi olmuş gibi anlatmasına tanık olmak olasıdır. Bu davranışın altında yalan söyleme güdüsünden çok daha baskın bir şekilde, öyküleştirme güdüsü vardır.
Çocuklar, doğrudan söyleyemedikleri ya da anlamlandıramadıkları bir olguyu, benzeterek, eşleştirerek ya da değiştirerek öykü ve masalların içinde kullanabilirler. Bunlar bir çeşit “yansıtma” davranışı olarak değerlendirilir ve yorumlanması oldukça zahmetli bir süreçtir. Bunu yalnızca iyi eğitim almış bir masal terapisti yapabilir. Yani, bir masal terapisti,
Masal terapisi aileler tarafından sıkça tercih edilen güvenli ve etkili bir yoldur.
*MASAL TERAPİSİ İLE FAYDA SAĞLANAN VAKALAR
Masal terapisi ile konuşma bozuklukları, depresyon, anksiyete, öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği, hiperaktivite gibi psikolojik sorunlar ile ailede yaşanan çatışma, boşanma ya da ayrılık durumları,