Norn Terapi

Norn Terapi

Terapi ve Danışmanlık Merkezi

İletişim

İlişki Koçluğu 21 Şubat 2019 | 18:49 | 65.398

İlişki Koçluğu


İLİŞKİ KOÇLUĞU NEDİR? 

        İlişki koçluğu; yalnızca kişileri değil, aralarındaki ilişkiyi okuyabilme ve bu ilişkiyi daha sağlıklı ve mutlu bir düzeye getirmek için ortaya bilgi ve becerileri koyma sürecidir.

        Doğru ele alındıklarında, sorunlar bile ilişkinin temelini sağlamlaştırıcı görev görürler. İstenen, beklenen, arzu edilen ilişkiler kurulabilirler. Sağlıksız ilişki kurma biçimleri farkındalık ve emek ile sağlıklı ilişki kurma biçimi ile değiştirilebilirler. İki kişi farklara rağmen, bir arada kalmak ve ilişkilerini yürütmek istiyorlarsa, bunu yapabilirler. 

         İlişkiler canlıdır. Yaşaması ve büyümesi için beslenmesi ve uygun koşulların sağlanması gerekir. İlişki koçluğunda koçluk kişilere değil, ilişkiye yapılır. Danışanların ilişkiden nasıl beslendikleri, birbirlerine verdikleri önem, tartışma biçimleri ve uyumları gibi etmenlerde farkındalık kazanmalarına destek olunur.

 

         İlişkideki zayıflayan yönleri güçlendirecek, gereksiz çatışmaları azaltacak, romantizmi arttıracak, empati kurmayı kolaylaştıracak oyunlar, çalışmalar ve sunumlarla aradaki duygusal bağın güçlendirilmesi amaçlanır. 

İLİŞKİ KOÇU NE YAPAR? 

        İlişki Koçu çiftin yolculuklarına dahil olur; çiftin iletişim ve ilişki kurma döngülerini okuyup çifte yansıtarak, ilişkilerinin sürdürülebilir ve doyumlu olabilmesi için ilişkiyi yapılandırarak çifte eşlik ve ortaklık eder. Bu ortaklık esnasında, esas olan bireylerin ortak ilişkileri ile ilgili ortak bir amaçlarının olması ve bu sürece ne kadar adanmış olduklarıdır. 

        İlişki Koçu, danışanının ilişkisini farklı bir açıdan görmesini sağlar. Koç ile danışan, danışanın kötü ilişkilerini geride bırakması, gerekiyorsa ilişkilerini değiştirmesi ve ileriye dönük sağlıklı ve sürdürülebilir ilişkiler kurması için birlikte çalışırlar. 

       İlişki Koçu, sınır, kararlılık ve dürüst iletişim gibi sağlıklı ilişki becerileri kazanması için hedefler koymasında danışanını destekler. Koç, danışanına çeşitli düzeylerde dinleme, etkili sorular sorma ve karşısındaki insanla nasıl “biz” olunacağına dair beceriler üzerine konuşur; danışan bu becerilerle donatıldığında, ilişkileriyle ilgili sağlıklı ve bilinçli kararlar verebilme güveni kazanır.